Hoe je dealt met perfectionisme

Wil je ook meer uit jouw bedrijf halen, maar blijf je vastzitten in details?

Wil je eerst de mening van anderen horen en moeten alle voorwaarden “perfect zijn”, voordat je in actie komt?

Wil je eerst een perfect gefabriceerde video of nieuwsbrief, voordat je deze naar buiten brengt?

Ben dan eerlijk!

Al dat over-analyseren werkt verlammend, maakt je onzeker, houd je tegen in het maken van keuzes, weerhoud je om creatief en spontaan te zijn ÉN te handelen vanuit je hart.

Over-analyseren zorgt ervoor dat je als ondernemer niet in actie komt, want er zijn natuurlijk genoeg beren op de weg te vinden.

Toen ik net mijn bedrijf was gestart kon ik ook heel lang nadenken en praten over nieuwe ideeën.
Bij ieder idee (zeker als ik hiervoor geld moest investeren) wilde ik een soort toestemming van anderen krijgen om het uit te voeren. Ik besprak het met mijn partner, familie, vrienden en kennissen. Ik wilde bij iedereen het nieuwe idee toetsen, voordat ik het naar buiten bracht.

Ik zocht naar bevestiging…
Ik zocht naar bewijs…
Het bewijs dat het goed genoeg was…

Grappig genoeg kreeg ik dit bewijs op die manier juist niet.

Al deze mensen hielden van mij. Ze wilden dat ik niet teveel risico nam. Ze wilden mij vaak beschermen tegen allerlei problemen en teleurstellingen.
Toen ik dit realiseerde, zag ik ook dat al dat over-analyseren mij niets bracht. Dat ik op deze manier mijn creatieve ideeën kapot liet gaan.

Ervaringsleer is en blijft toch echt de beste leer!
Mijn mooiste (groei)ervaringen heb ik uiteindelijk opgedaan op de momenten dat ik voorbij ging aan mijn perfectie. Op de momenten dat ik bij een goed idee gelijk in actie kwam (en niet teveel ging nadenken en navragen).

Niet altijd gemakkelijk. Wel de beste manier voor mij om mijn passie en creativiteit vast te houden. Door te doen, verzamel ik ECHT tastbaar bewijs!

Wanneer heb jij een goed idee of mooie kans en staat perfectionisme je in de weg om door te pakken?

Ik deel graag een paar simpele ideëen die je wellicht helpen om te dealen met perfectionisme.

1. Herken wanneer je vastloopt!

Even voorbeeld:
Stel je voor: Je gaat nu ook lekker op vakantie.

Je begint enthousiast met het inpakken van je koffer.
In 30 minuten ben je klaar! Alle kleding, schoenen, zwemspullen en wat leuke accessoires zijn snel ingepakt. En dan gebeurt het volgende…

De avond voor vertrek, lig je toch nog de halve nacht wakker…
En waarvan? Van de (vaak kleine) last minute dingen…
Die ‘kleine’ dingen, die je woelend in je bed ineens heel ‘groot’ maakt!

‘Oh jee, heb ik wel genoeg zonnebrand ingepakt?’

‘Stel je voor dat er iemand ziek wordt..misschien toch maar wat medicijnen meenemen?’

‘Moet ik misschien nog extra batterijen meenemen?’

‘Wat als…’

‘Stel dat…’

(Alsof je echt geen paracetamol of zonnebrand kan kopen op je vakantiebestemming ;-)).

Je kijkt zo uit naar je vakantie en wil dat alles ‘perfect’ verloopt.

Dit gebeurt ook tijdens het ondernemen. Je hebt een fantastisch idee en wil het vervolgens perfect uitrollen. Voor 90% gooi je het idee er zo uit! (…denk aan die koffer die je zo inpakt). Vervolgens lig je soms dagen, weken of maanden wakker over de last minute dingen. Die laatste 10% om je idee ook uit te voeren en naar buiten te brengen. ‘Wat als…’’Stel dat…’

De twijfel over deze (vaak kleine) last minute dingen, zorgen ervoor dat je afhaakt. Het geweldige idee bereikt niet zijn publiek en blijft op de plank liggen. Dat vind ik zo verschrikkelijk jammer! Ik spreek zoveel (startende) ondernemers met geweldige ideeën! Alleen blijven veel van deze ideeën hangen in hun hoofd en worden ze niet naar buiten gebracht.

2. Delegeer!

Gooi 90% van je idee eruit en zoek gelijk passende hulp bij de laatste 10% die je ‘s nachts wakker houden. Ga niet te lang in je eentje worstelen! Dit helpt niet en zal je alleen maar onzeker maken.

Vraag concrete hulp aan een expert op concrete onderwerpen waar het bij jou nog aan kennis/vaardigheid ontbreekt. Vraag een nichtje, buurjongen etc. om technische of social media hulp. Vraag een ‘ondernemende’ vriend om mentale steun. Iemand die kansen ziet en jou positief durft te stretchen.

Hoe dan ook, delegeer en handel die laatste 10 procent af!

Wat kan je doen met al die tijd, die je dan overhoudt? Juist!: Die tijd steek je in de dingen waar je goed in bent en waar je blij van wordt.

Het begint met ‘vertrouwen’ dat het voor jou ook mogelijk is. Dan kom je in actie (desnoods met passende hulp).Vervolgens ga je er echt in ‘geloven’!

Mandy