Durf gekke dingen te vragen om grote resultaten te boeken!

Hulp vragen…het blijft een lastige… 😉

Ik deel graag hoe je het leuker en effectief maakt. Ik heb dit zelf namelijk ook echt moeten leren.
Zeker in het begin van mijn bedrijf wilde ik alles zelf doen, alles onder controle houden.
Als iemand hulp aanbood, zei ik al snel: ‘Nee dit hoort erbij en het lukt mij wel!’ ‘Ervaringsleer is de beste leer… hahaha…’
Nou dat lachen is mij snel vergaan toen ik naast mijn bedrijf ook moeder mocht worden van onze prachtige zoon Boris. Dat was het moment dat ik er niet meer omheen kon om meer hulp te vragen. Al snel merkte ik dat dit de enige manier was om op een gezonde en ontspannen manier werk en privé in balans te houden.
Maar jeetje! Wat was ik daar slecht in!
Ik vulde alles voor de ander in:
‘Ze denken vast dat ik dit zelf moet kunnen.’
‘Ik val ze lastig.’
‘Ik ben egoïstisch.’

Met behulp van mijn netwerk en coach heb ik deze aannames eens grondig aangepakt en ben ik gaan ingezien hoe belangrijk het is om op regelmatige basis gekke en soms buitensporige hulpvragen te stellen!

Laat ik eerst nog even vertellen hoe ik een aantal jaren geleden nog om hulp vroeg (nadat ik eerst alle blokkades in mij had overwonnen ;-)).

Als ik mij bijvoorbeeld afvroeg hoe ik meer klanten voor mijn nieuwe programma kon krijgen, dan vroeg ik voorzichtig aan een aantal collega ondernemers:
‘Ik start met een nieuw programma, heeft iemand misschien nog een idee hoe ik hier klanten voor kan krijgen?’. En dan kreeg ik vervolgens een paar goedbedoelde ideeën, maar echt spannend waren ze niet.
Eigenlijk dacht ik terwijl ik deze vraag stelde: ‘Help, ik voel mij onzeker en weet niet hoe ik het moet aanpakken…geef mij bevestiging dat ik het kan’.

Conclusie: als ík mijzelf onzeker opstel en geen lef toon tijdens het vragen van hulp, krijg ik dit ook terug in de reacties van anderen. Je gesprekspartner is jouw spiegel!

Het werkt dus ook andersom:
Laatst was ik namelijk bij mijn Mastermind groep, een groep ondernemers waarbij ik mij enorm op mijn gemak voel. En dacht, ik knal mijn hulpvraag er eens vol lef en enthousiasme uit!

‘Ik heb een fantastisch programma ontwikkeld en ik wil hiermee volgende maand 100 ondernemers helpen! Geef mij eens je meest gekke, extreme ideeën om dit voor elkaar te krijgen. Ik wil nieuwe en out-of the box ideeën! Het maakt niet uit dat je het nog nooit hebt geprobeerd. Het maakt niet uit of je denkt dat het misschien te gek is of te saai…Alles wat er nu in jou op komt is goed!’

Wat denk je?!
Men ging los! Ik had binnen no-time een lijst vol gave, inspirerende en bruikbare ideeën!
Daarnaast was de vibe in de ruimte super! Er werd gelachen en men stimuleerde elkaar om ‘out of the box’ te denken en alles werd geroepen zonder oordeel.
Deze vibe en de lijst met nieuwe ideeën gaf mij veel kracht en bevestiging om door te pakken!

Als jij een groeistap wilt maken en je bent op zoek naar krachtige ideeën, probeer deze stappen dan misschien ook eens:

  • Bepaal eerst wat voor jou een te gek resultaat is.
  • Bepaal wat je daarvoor nodig hebt.
  • Laat je intuïtie voor je spreken en bedenk ‘wie’ jou hierbij kan helpen.
  • Formuleer eerst voor jezelf de ‘buitensporige’ vraag die je wilt stellen.
  • Check nog even hoe je dit ‘vol vertrouwen en met lef’ kunt vragen.
  • Stel je (gekke/extreme/buitensporige) vraag!
  • Ga vervolgens alleen maar objectief waarnemen: ben werkelijk open en nieuwsgierig naar alle reacties en heb geen oordeel! (hou ook je eerste reactie voor je…hoe lastig dit soms ook is ;-))
  • Geef jezelf een schouderklopje voor het feit dat je hulp hebt gevraagd! Ondanks de uitkomst.

Dat laatste klinkt misschien raar, maar uberhaubt hulp dúrven te vragen, is voor veel ondernemers al een ‘groeistap’ op zich.

Oh ja, en neem jezelf niet te serieus. Zie de humor er van in!
Ik weet zeker dat als je het op deze manier brengt, anderen met nóg meer plezier met jou willen meedenken!

Motiverende groet,

Mandy

P.S. Mocht je het interessant vinden om eens vrijblijvend kennis te maken en samen te onderzoeken hoe je jouw bedrijf op een ontspannen manier laat groeien, vraag dan hier een gratis inspiratiesessie aan en dan spreken wij elkaar binnenkort!